• 1126 Budapest Hertelendy utca 2
  • Nyitva: Bejelentkezés alapján

Túlsúly és hormonális egyensúly: az inzulinrezisztencia és pajzsmirigy alulműködés hatása az alakformálásra

A zsirfagyasztas veszelyei es lehetseges mellekhatasai Facebook bejegyzes 6

Miért fontos, hogy tisztában legyünk hormonális állapotunkkal, amikor az alakformálás mellett döntünk?

Évek óta tapasztaljuk, hogy egyre több vendég érkezik hozzánk hormonális problémákkal, amelyek akadályozzák a tartós fogyást. Az inzulinrezisztencia és pajzsmirigy alulműködés két olyan állapot, amelyek gyakran együtt járnak, és komolyan befolyásolják az anyagcserédet. Személyes tapasztalataim és kutatásaim alapján szeretném megosztani veletek, hogyan lehet felismerni és kezelni ezeket a problémákat, hogy a lehető legjobb eredményeket érhessük el az alakformáló kezeléseink során.

Az, hogy erre is figyelünk, onnan indult, hogy Én magam is sajnos érintett vagyok, és abból jöttem rá, hogy valami „baj” van velem, mert az alakformáló kezelés után sokkal előbb rakódtak vissza a „lebontott” zsírsejtek a hasamra és csípőmre, mint a legtöbb akkori Vendégemnek. Ezt persze nem értettem, és nagyon zavart, valamint addigra állandósult egy folyamatos “kajakóma” is. Ezért az egész napi munka mellett nagyon oda kellett figyelnem, hogy mit eszem,és mikor ha nem akarok elaludni a kezelések végzése közben.

Az elején persze én is megijedtem, és az orvos azon mondata, hogy “felléptem a cukorbetegség felé vezető lépcsőre” sem túlzottan segített ezen. Így 10 év távlatában, több különböző gyógyszer, vitamin és kutatás után, viszont már máshogy látom magát a betegséget is, és a kezelési módját is.

De kezdjük talán azzal, hogy mi is az az inzulinrezisztencia?

Az inzulinrezisztencia olyan állapot, amikor a test sejtjei nem reagálnak megfelelően az inzulin jelenlétére, ami az inzulin hormon hatékonyságának csökkenéséhez vezet. Ennek eredményeként a szervezet nehezen tudja felhasználni a vérből származó cukrot energiatermelésre, ami hozzájárulhat a has körüli zsírpárnák kialakulásához, majd végül a cukorbetegséghez és más egészségügyi problémákhoz is.

Ez még tehát nem cukorbetegség, de sajnos van rá esély, hogy ha nem figyelünk rá, azzá válhat.

Mi jellemző azokra akik IR-esek?

Fontos megjegyezni, hogy az inzulinrezisztencia tünetei változhatnak egyénenként, és nem mindenki tapasztalja ugyanazokat a jeleket.

– egyik pillanatról a másikra farkaséhség

– étkezés után fáradtság, szédülés

– hangulatingadozás, éhségrémség

– has és csípő túlzott „zsírosodása” miközben a végtagok legtöbb esetben normál méretűek (pálcika ember rajz, vékony kezek, lábak nagy pocak)

– napok, vagy egy hét alatt is több kiló hízás főleg hastájékra

– indokolatlan fáradékonyság, kimerültség

– Diéta, edzés hatására sem változik a testfelépítés

Általában gyakori eset, hogy ha valaki inzulinrezisztens akkor a pajzsmirigye is „rendetlenkedik”, hiszen ez a két betegség, gyakran kéz a kézben jár.

Mi jellemző a pajzsmirigy alul működésre?

-állandó fáradtság, sok alvás mellett is

– túlzott izzadékonyság

– a végtagok hideg érzete, abnormális fázás érzés

– reggel puffadt, ödémás arc, szemek

– rosszkedv, motiválatlanság

– haj, köröm töredezettsége

-gombóc érzés a torokban, reggeli indokolatlan rekedtség

Hogyan tudom meg, hogy ez a bajom?

Ma már rengeteg magán vérvételi helyen hoztak létre IR vagy pajzsmirigy vizsgálati csomagokat, a vérvételtől számítva gyakran már másnap tudjuk, hogy milyen eredménye van a vizsgálatnak.

Az viszont nehezebb ügy, hogy utána melyik Endokrinológushoz menjünk. Mert vannak akik egyből mindenre is felírják a különböző gyógyszereket, vannak akik először diétát és életmódváltást javasolnak. Én azt tanácsolom, hogy kérdezzük meg az ismerőseinket kiket ajánlanak, különböző erre szakosodott csoportokban is érdeklődhetünk, és utána bízzunk a megérzéseinkben, ne féljünk az orvost lecserélni, ha úgy érezzük, nem vesz minket vagy a problémánkat elég komolyan!

(Sem vérvételi központtal, sem orvosokkal nem állunk kapcsolatban, és a megfelelő hely kiválasztásában sem tisztünk javaslatot, tanácsot adni. Az a tiszta, ha mindenki a saját lakhelye, pénztárcája és szimpátiája alapján választ magának orvost, és labort.)

Kiderült, hogy IR-es vagyok, mit lehet tenni?

Pajzsmirigy esetén csak a gyógyszeres kezelés tud segíteni, inzulinrezisztencia esetén pedig az orvos tudja eldönteni, hogy annyira előrehaladott az állapot, hogy már gyógyszeres kezelés kell, vagy pusztán az étkezések megreformálásával javítható az állapotunk.

Nekem személy szerint gyenge IR-em van, de nekem is felírtak gyógyszert anno, amitől nagyon rosszul voltam. Pár hét után abbahagytam, és orvosi konzultáció után, mozgással és étkezéssel folytattam a küzdelmet inkább.

Én nem hiszek már a napi 5-6 étkezésben, a 160 grammos szénhidrát étrendben, a gyors és lassú szénhidrátok állandó számolásában.

Nem hiszem, hogy lehet úgy élni, hogy az ember nem eszik semmi cukrot, nem nyal el egy gombóc fagyit, hogy nem eszik nyáron friss gyümölcsöt mert az gyors felszívódású, és állandóan ezen pörög mikor, és mennyit fog enni, megkeserítve a saját, és a családja életét.

Rengeteg diéta és hasztalan próbálkozás után számomra az egyéni kalóriakeret, a csökkentett szénhidrát, az emelt fehérje, és rost bevitel adta meg a kulcsot a tartós fogyáshoz, és az IR szinten tartáshoz. Szerencsére ma már nagyon ritkán van bármilyen tünetem, és a testsúlyom is többnyire lefele megy, kivéve amikor nyár van, mert akkor inkább stagnál, hála a strandkajáknak…

Én abban hiszek, hogy kiegyensúlyozottan kell (l)enni, a hétköznapokon a meghatározott kalóriakeretben maradva napi 3 olyan étkezéssel amit szeretsz is, rengeteg zöldséggel és rosttal tökéletesen el lehet navigálni*. Valamint hetente egyszer-kétszer, akár hétvégén, vagy ünnepekkor, nyaraláson befér egy-két plusz valami is, ami örömet okoz, de amúgy nem „diétás”.

Hiszem, hogy a léleknek is jól kell laknia, mert ha mindent megvonunk magunktól, akkor az egy idő után, borítja az egészet. Ez végül hosszútávon boldogtalanságot, és olyan folyamatos stresszt okoz, ami pedig megint csak nem tesz jót az inzulinszintünknek.

*Tipp: Kalória kalkulátorokat találsz az interneten, ahol a mozgásod, munkád, testfelépítésed alapján ki tudod számolni mi az a kalória amivel fogysz, szinten tartasz, vagy hízol. Amennyiben egyedül nem tudod felépíteni az étkezésed, kérj segítséget dietetikustól. Hidd el megéri! Mert ő majd a kedvenc ételeid alapján fogja összerakni az étrendedet, és így lesz majd egy szenvedésekkel teli „diéta” helyett igazi életmódváltás.

Miért fontos a kezelés szempontjából az inzulinrezisztencia valamint a pajzsmirigy alul működés?

Amennyiben valakin látjuk, hogy olyan típusú a hízása, ami mondjuk inzulinérzékenységre  utalhat, minden esetben javasoljuk, hogy vérvétel, majd orvosi konzultáció után egy jól beállított diéta (vagy gyógyszeres kezelés) után vágjon bele inkább a kezelésekbe.

Hogy miért? Mert nálunk mindig is az eredmény számított.

Hogy tényleg lemenjenek a centik, hogy tényleg beleférj a kedvenc ruhádba, hogy vidáman gyere hozzánk kezelésre! Mert boldog vagy attól, hogy érzed, ezek segítenek neked, és eredményesek!

Viszont ha hormonális okokból van a súlytöbbleted akkor is tudunk ugyan eredményeket produkálni, de sajnos nem olyan látványosan, és gyorsan mint azt szeretnéd. Ezért sajnos Garanciát sem tudunk vállalni az eredményekre. Hiszen a kezelések után ha nem figyelsz az étkezésekre, azonnal újra raktározni fog a szervezeted. Hosszútávon tehát ezek a kezelések sem fognak igazán segíteni rajtad, mindig újra és újra vissza fognak ugrani azok a kis fránya zsírpárnák.

Én azt gondolom, jobb ha kiderül ha ezek állnak a háttérben, mert akkor legalább tudod mit tegyél ellene. Egy jó étrenddel, és odafigyeléssel nemcsak egészségesebbé válhatsz, de a kezeléseinkkel kiegészítve végre tartósan fogyni is fogsz, amivel pedig az önbizalmadat is visszakapod!