• 1126 Budapest Hertelendy utca 2
 • Nyitva: Bejelentkezés alapján

A zsírfagyasztás veszélyei, és hosszú távú mellékhatásai

A zsirfagyasztas veszelyei es lehetseges mellekhatasai Facebook bejegyzes 2

Az utóbbi időszak legtöbbet feltett kérdése az volt, hogy miért nem elérhető nálunk a zsírfagyasztás, miért nem alkalmazzuk mi is. Ebben a (hosszú) bejegyzésben a zsírfagyasztás lehetséges veszélyei, és hosszú távú mellékhatásai lesz a fókuszban.

Ahhoz képest, hogy Magyarországon hány helyen végzik ezt az eljárást, – Egy szalont és szakembert kivéve – sehol sem található meg mik lehetnek a lehetséges mellékhatások, mire kell figyelni a kezelőnek, és a Vendégnek egyaránt.

A célom ezzel a bejegyezéssel az, hogy felvilágosítsam az alakformáló technológiák iránt érdeklődőket erről, és megmagyarázzam, hogy mi miért hoztuk már meg évekkel ezelőtt azt a döntést, hogy nem fagyasztjuk le a Vendégeinket.

Jelenleg 5 olyan eredményes eljárás van a gépi alakformálás tekintetében, amit jóváhagyott az FDA (Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala) és alkalmaznak is világszerte, viszont mi ebből „csak” 4-et használunk, és meg is van rá az okunk.

Míg a kavitációnak, a rádiófrekvenciának, a lipolézernek és a Hiemtnek nagyon kevés, és minimális mellékhatása lehet – bőrpirosság, érzékenység, izomláz –addig a zsírfagyasztásnak olyan hosszú távú mellékhatásokat is tulajdonítanak, amiket „sok esetben csak műtéti úton, plasztikai sebészettel lehet orvosolni”. 1

De ne rohanjunk előre, először is, nézzük meg mi is az a zsírfagyasztás?

„A kriolipolízis egy minimálisan invazív technika, amelyet a helyi zsírszövet hőhűtéssel történő csökkentésére használnak.” 2

A zsírfagyasztás a kriolipolízis tudományából ered, amely a sejtek hidegre adott válaszát használja fel a zsírszövet lebontására. A zsírrétegekből energia kinyerésével a zsírsejtek fokozatosan elpusztulnak, miközben a környező idegeket, izmokat és más szöveteket érintetlenül hagyják. A kezelést követő hónapok során az emésztett zsírsejtek a nyirokrendszerbe kerülnek, ahol hulladékként kiszűrik.

Egy eljárást követően a sérült zsírsejtek 4-6 hónapig is eltarthatnak, mire elhagyják a szervezetet. „Az eljárásnak lehetnek kisebb mellékhatásai amik a következők lehetnek:

 • fájdalom
 • zúzódás
 • görcsök
 • hasmenés
 • a torok teltsége (ha a nyakat kezelik)
 • viszketés
 • izomgörcsök
 • hányinger
 • zsibbadás
 • vörösség
 • szúró fájdalom
 • duzzanat
 • érzékenység
 • fagyás
 • bizsergés
 • a kezelt terület sötétedése.

Ezeknek a hatásoknak a többsége a kezelési terület helyén érezhető, általában heteken belül elmúlnak.” 3.

A helyesen kivitelezett, professzionális gépekkel és hozzáértő szakemberekkel végzett zsírfagyasztásnak elvileg nem szabadna fájnia, viszont „ha kezelés közben fájdalmat érzünk, azonnal állíttassuk le a kezelést. A véraláfutás, az égő érzés, duzzanat mind a nem megfelelő kezelés eredménye.” 4

Sajnos a Vendégeknek, laikusként nagyon nehéz megítélni, hogy a kinézett szalonban alkalmazott technlógia megfelel-e a szigorú biztonsági követelményeknek. A kezelést végző szakember tapasztalatát, és hozzáértését szintén nehéz megállapítani az első találkozás alkalmával.

Amennyiben mégis igénybe vennéd a szolgáltatást azt javaslom, alaposan kérdezd ki a szalont és győződj meg róla, hogy jó kezekben leszel.

Nekem személy szerint már ezek a kisebb mellékhatások is elvették a kedvem attól, hogy egy olyan géppel kezeljük a Vendégeinket, amitől akár hónapokig érzéketlen, és sötétebb lehet a bőrük, a fájdalomról nem is beszélve.

A másik, és nyomosabb oka, hogy nem használjuk ezt a technológiát az egy olyan lehetséges mellékhatás/szövődmény, ami mellett már nem lehet szó nélkül elmenni, és nem a gépek, vagy a kezelők hibájából történik!

Emlékszel a szupermodell, Linda Evangelistára?

Untitled design 33 trans NvBQzQNjv4BqJYeiATcTyMqkdxVT3U45eatQ0ozMI5NMfuvOrCTkRBw
CREDIT: Astrid Stawiarz/Getty Images /Elder Ordonez/INFphoto.com Forrás

Ő az.

Elég nagy sajtó visszhangot keltett, mikor a közelmúltban megosztotta, hogy „brutálisan eltorzult” és „véglegesen deformálódott” a paradox adipose hypertrophia (továbbiakban PAH) miatt, miután 2015-ben CoolSculpting/zsírfagyasztás eljáráson esett át, és hozzátette, hogy ez „tönkretette” a megélhetését, és „mély depresszióba” és „önutálatba” sodorta. 5

Oké, de mi az a PAH?

„A paradox adipose hypertrophia (PAH) a kriolipolízis ritka szövődménye, amely lényeges esztétikai következményekkel jár.”6

„Azért nevezik így, mert a kriolipolízis eljárás várhatóan csökkenti a zsír- vagy zsírszöveti lerakódásokat, amelyek ebben a mellékhatásban viszont paradox módon megnövekednek (hiperplázia).

Tehát pont ellenkező hatást vált ki, ahelyett hogy kisebb lenne a terület, jóval nagyobb lesz, mint a kezelés előtt..

A paradox zsírhiperplázia tünetei néhány héttel akár hónappal a kriolipolízis után is jelentkezhetnek.

 • A kezelt terület vastagabbnak és feszesebbnek tűnik.
 • Tömeg vagy duzzanat érezhető a bőr alatt, és gyakran enyhén fájdalmas megérinteni.
 • Mérete fokozatosan növekedhet, bár a hiperplázia súlyossága a közepestől a súlyosig változhat.
 • A kezelt területen kemény csomók keletkezhetnek a bőr alatti zsír egyenlőtlen eloszlása miatt.”7

A szakértők nem biztosak abban, hogy ez miért történik. Ez az a szövődmény azonban gyakoribb lehet, mint azt a szakértők korábban gondolták.

userimage 1922496
A kép jobb oldalán a PAH miatt megnövekedett zsírszövet láthatóForrás

A Drugs Dermatol így írt erről: „A publikált irodalom alapján megállapítottuk, hogy a PAH jelenlegi előfordulása magasabb lehet, mint korábban jelezték. Meggyőződésünk, hogy bár a kriolipolízis egy hatékony, nem invazív kezelési lehetőség a test kontúrozására, az orvosoknak és a betegeknek tisztában kell lenniük a PAH lehetséges mellékhatásaival, és kezelési lehetőségeivel.”8

Noha ez inkább kozmetikai, semmint fizikailag veszélyes mellékhatás, sajnos a paradox zsírhiperplázia nem múlik el magától. Csak korrekciós zsírleszívással vagy más műtéttel lehet kezelni.

Ennek a helyzetnek súlyosságát, az is szemlélteti, hogy Amerikában már több plasztikai sebész is felvette a szolgáltatásai közé a zsírfagyasztás utáni helyreállítást. Több sebész oldalán is találtam érdekes tájékoztatókat a témában:

„Rendelőnkben rendszeresen látnak el olyan betegeket, akik paradox zsírnövekedést és ezt követő kidudorodást észleltek pontosan azon a területen, amelyet korábban krioterápiával kezeltek.

pah 1
51 éves férfi, PAH kórképpel/ zsírleszívás után

Kiemelik, hogy „A PAH eltávolítása kihívást jelent a legtöbb szolgáltató számára, mivel;

 1. a) Az ismételt kriolipolízis csak tovább bonyolítja azt a problémát, hogy csak a védő felületi zsírréteget távolítsuk el
 2. b) a hagyományos zsírleszívás csak korlátozott mértékben távolítja el a mély zsírt, és nem távolítja el a felületi zsírt.

Az egyetlen életképes megoldás az ultrahanggal segített zsírleszívás amely véglegesen képes eltávolítani mind a mély, mind a felületes zsírt.”9

Mennyi esélyed van arra, hogy ez legyen a zsírfagyasztás vége?

A zsírfagyasztást  2010-ben hagyta jóvá az FDA, elég kevés kutatás, és tanulmány született még a hosszútávú hatásairól. Több cikkben is kiemelik, hogy igazán 2021-ben a világjárvány után indult be a népszerűsége, és mivel a pontos adatok nem ismertek még (és sokan utána sem mennek orvoshoz) nehéz pontos számot, és arányt mondani hány esetből hánynak lesz PAH-ja.

A PAH minden 200 kriolipolízis kezelésből körülbelül 1-ben fordulhat elő. 10

A kutatók szerint ez az arány sokkal magasabb, mint a gyártók 4000 kezelésből 1-re vonatkozó becslése. “Senki sem tudja igazán, miért fordul elő a PAH” – mondta a tanulmány társszerzője, Dr. Michael Kelly, a Miami Plastic Surgery plasztikai sebésze. „Valami beindítja a zsírsejtek növekedését, és szerintem a hideg gyulladást okoz. A legtöbb betegnél ez a zsírsejtek eltűnését okozza, de egy kis csoportban a zsírsejtek a hideg hatására növekednek.”

A jó hír az, hogy a PAH néhány hónap után zsírleszívással kezelhető, de ki akarna ezek után még erre is költeni, nem beszélve, hogy egy fájdalmas, és hosszasan gyógyuló beavatkozás!?”11

Összegzés

Talán már látjátok, miért nem használunk zsírfagyasztó alakformáló kezelést. Úgy gondolom, hogy túl nagy az esélye ennél a kezelésnél annak, hogy „valami” félremenjen, elég gyakori a szövetek fagyása, érzéketlenné válása, elszíneződése.

Azok az alakformáló technológiák amikkel mi dolgozunk, lehet hogy nem ígérnek olyan gyors változást, mint a zsírfagyasztás, és gyakrabban, (hetente) el kell jönni a kezelésre, viszont ehhez képest veszélytelenek.

Ezeknél nincs fájdalom, nincs torzulás, nincsenek megfagyott szövetek, később helyreállító plasztikai műtétek…

Mert nálunk fő a biztonság, és az elégedett, boldog Vendégek!

Felhasznált irodalom:

1, 2.  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29145587

3. https://www.healthline.com/health/is-coolsculpting-painful#pain 

4. https://napidoktor.hu/dieta/5-tipp-hogy-ne-verfagyaszto-legyen-a-zsirfagyasztas

5. https://people.com/style/linda-evangelista-shares-first-photos-of-her-body-since-fat-freezing-nightmare-people-exclusive  

6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29145587/

7.  https://www.medicinenet.com/what_is_paradoxical_adipose_hyperplasia/article.htm

8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28095535/

9. https://cosmeticplasticsurgeryinstitute.com/definitive-treatment-of-pah-paradoxical-adipose-hyperplasia/

10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26096832/

11. https://foteldoki.hu/orvosi-esztetika/ovatosan-a-zsirfagyasztassal-tobb-szovodmenyt-is-okozhat